Intrinsieke motivatie voor sport aanboren

intrinsieke motivatie sporten

Hoe je je intrinsieke motivatie voor sport kunt aanboren

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zit midden in een training en je kunt gewoon de motivatie niet vinden om door te gaan. Je had gepland om 5 kilometer te rennen, maar na de eerste kilometer heb je zin om op te geven. Of misschien ben je altijd te laat op de training en heb je geen zin om te gaan. Als dit bekend klinkt, maak je dan geen zorgen - het ontbreekt ons allemaal wel eens aan motivatie! Maar wat als we onze intrinsieke motivatie voor sport zouden kunnen aanboren? Deze blog geeft enkele tips over hoe je gemotiveerd kunt raken en blijven als het om sporten gaat.

Stel doelen

De beste manier om intrinsieke motivatie te creëren is door doelen te stellen die zinvol en haalbaar zijn. Door deze doelen ergens op te schrijven waar je ze vaak kunt zien, kun je je aandacht erbij houden en je eraan herinneren waarom je überhaupt begonnen bent. Het stellen van realistische doelen zal je de vertrouwensboost geven die nodig is om je gewenste resultaat te bereiken. Probeer wekelijkse of maandelijkse doelen te stellen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn, zodat je inspanningen na verloop van tijd gericht en consistent blijven. Je kunt ook een trainingsschema maken of aanschaffen waarbij je in kleine stappen naar een groter doel werkt.

Zoek een sportclub

Jezelf omringen met andere mensen die dezelfde interesses hebben als jij kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven. Probeer je aan te sluiten bij een plaatselijk sportteam of club die zich richt op activiteiten die jou interesseren – dit kan een hardloop- of bootcampgroep zijn of zelfs een groep vrienden die het leuk vinden om elke week een recreatief potje voetbal of basketbal te spelen. Het samenzijn met anderen die hetzelfde enthousiasme voor sporten delen zal je helpen je eigen intrinsieke motivatie naar boven te halen.

Word competitief

Competitie is een andere geweldige manier om jezelf te motiveren als het gaat om lichamelijke activiteit. Deelnemen aan wedstrijden zoals races of toernooien kan je iets tastbaars geven om naartoe te werken, terwijl het ook helpt om kameraadschap op te bouwen tussen degenen die aan de wedstrijd zelf deelnemen. Zelfs als concurreren tegen anderen niet jouw ding is, kun je nog steeds jezelf blijven uitdagen. Misschien vind je het wel leuk om de competitie met jezelf aan te gaan op het gebied van fysieke en mentale belasting? Er zijn een tal van sporten waarbij je je grenzen kunt verleggen of fysiek en mentaal gebied. Bijvoorbeeld een halve marathon rennen door de bergen of deelnemen aan een Iron Man.

Sociale contacten

Het kan zijn dat je in je eentje sporten of competitief sporten niet leuk vindt, maar wel graag onder de mensen bent. Toch kun je op een leuke manier sporten en onder de mensen zijn combineren. Zo kun je je aansluiten bij een gezellig bootcamp clubje. Zo is het sporten minder erg, doordat je leuke mensen om je heen hebt. Zo vang je twee vliegen in één klap! Zo doe je sporten en gezellig kletsen tegelijkertijd! Dit maakt sporten minder erg.

Ga naar buiten en begin!

Manieren vinden om toegang te krijgen tot onze intrinsieke motivatie voor sport kan moeilijk zijn, maar uiteindelijk lonend! Door SMART-doelen te stellen, gemeenschappen van gelijkgestemde individuen te vinden, en competitief te worden met onszelf of anderen, kunnen we ons gemakkelijker openstellen voor sport, wat ons dichterbij onze sportdoelen zal brengen! Ga naar buiten en begin!

Meest recente artikelen